Over onze

Geschiedenis

Prinses Juliana

Op 9 juni 1909 was het zover dat de vereniging officieel werd opgericht. De naam van de vereniging werd Harmonie Prinses Juliana. Er gaven zich op die dag 26 muzikanten op, waarvoor er op dat moment nog geen instrumenten waren. Dit probleem werd al snel opgelost doordat de fanfare uit Zuilichem nog 20 instrumenten te koop had. De nog ontbrekende instrumenten werden in Tilburg gekocht. De koninklijke goedkeuring van de statuten werd verkregen op 16 maart 1910. In 1913 werd de harmonie echter al omgevormd tot een fanfare. De eerste dirigent van de vereniging was de heer Hermans die voor fl 4,- per week uit ‘s-Hertogenbosch kwam. In 1911 kwam zijn opvolger de heer Wierts uit ‘s-Hertogenbosch, welke in 1914 werd opgevolgd door de heer Parren. Hij was maar liefst 55 jaar dirigent bij de vereniging. Hij werd op gevolgd door Bert Langeler. 

Concordia

Fanfare Concordia werd eigenlijk al 1904 opgericht. De leden kregen echter zo’n onenigheid dat de vereniging in 1911 alweer ter ziele ging. Het bestaande instrumentarium werd verkocht aan een vereniging in Loon op Zand. Toch was een dorp zonder fanfare een groot gemis en zodoende werd op 1 augustus 1920 een nieuwe fanfare opgericht die wederom Concordia moest heten. Omdat de instrumenten waren verkocht, moesten er nieuwe worden aangeschaft. Via bakkersknecht Kees van Rijswijk wist men beslag te leggen op tweedehands Duitse instrumenten. De beschermheer van fanfare Concordia, Baron van Wassenaar, gaf de vereniging een renteloos voorschot om de aanschaf te kunnen financieren. Concordia ging van start met 23 leden die allen fl 0,10 per week aan contributie betaalden. De eerste dirigent van de vereniging was bakker Daan Verlouw uit Ammerzoden, hierna kwam de heer Roza uit Wijk en Aalburg. Hij bleef bij de vereniging tot aan de oorlog. Van 1940 tot 1953 heeft de vereniging geen muziek gemaakt. Tot 1969 hebben verschillende mensen de vereniging gedirigeerd: Wouter Blankers uit Nederhemert, Wim Roza uit Wijk en Aalburg, Klaas Schreuders uit Well en Chris van Wordragen uit Ammerzoden.

Fanfarecombinatie Pr. Juliana- Concordia

 

Sinds 1969 vormen beide verenigingen de fanfarecombinatie Pr. Juliana-Concordia. Sinds dien heeft het orkest onder leiding gestaan van Bert Langeler, Jaak Nootbaard, John Brouwer, Jan Nellestijn, Maarten van de Kolk en vanaf september 2023 Dick-Jan Veerbeek

 

 

Opgericht

muzikanten

leden

leerlingen

Kom in contact

Locatie: Middelkampseweg 12, Gameren

E-mail: info@juliana-concordia.nl