Over onze

Geschiedenis

Prinses Juliana

Op 9 juni 1909 was het zover dat de vereniging officieel werd opgericht. De naam van de vereniging werd Harmonie Prinses Juliana. Er gaven zich op die dag 26 muzikanten op, waarvoor er op dat moment nog geen instrumenten waren. Dit probleem werd al snel opgelost doordat de fanfare uit Zuilichem nog 20 instrumenten te koop had. De nog ontbrekende instrumenten werden in Tilburg gekocht. De koninklijke goedkeuring van de statuten werd verkregen op 16 maart 1910. In 1913 werd de harmonie echter al omgevormd tot een fanfare. De eerste dirigent van de vereniging was de heer Hermans die voor fl 4,- per week uit ‘s-Hertogenbosch kwam. In 1911 kwam zijn opvolger de heer Wierts uit ‘s-Hertogenbosch, welke in 1914 werd opgevolgd door de heer Parren. Hij was maar liefst 55 jaar dirigent bij de vereniging. Hij werd op gevolgd door Bert Langeler. 

Concordia

Fanfare Concordia werd eigenlijk al 1904 opgericht. De leden kregen echter zo’n onenigheid dat de vereniging in 1911 alweer ter ziele ging. Het bestaande instrumentarium werd verkocht aan een vereniging in Loon op Zand. Toch was een dorp zonder fanfare een groot gemis en zodoende werd op 1 augustus 1920 een nieuwe fanfare opgericht die wederom Concordia moest heten. Omdat de instrumenten waren verkocht, moesten er nieuwe worden aangeschaft. Via bakkersknecht Kees van Rijswijk wist men beslag te leggen op tweedehands Duitse instrumenten. De beschermheer van fanfare Concordia, Baron van Wassenaar, gaf de vereniging een renteloos voorschot om de aanschaf te kunnen financieren. Concordia ging van start met 23 leden die allen fl 0,10 per week aan contributie betaalden. De eerste dirigent van de vereniging was bakker Daan Verlouw uit Ammerzoden, hierna kwam de heer Roza uit Wijk en Aalburg. Hij bleef bij de vereniging tot aan de oorlog. Van 1940 tot 1953 heeft de vereniging geen muziek gemaakt. Tot 1969 hebben verschillende mensen de vereniging gedirigeerd: Wouter Blankers uit Nederhemert, Wim Roza uit Wijk en Aalburg, Klaas Schreuders uit Well en Chris van Wordragen uit Ammerzoden.

Fanfarecombinatie Pr. Juliana- Concordia

 

Sinds 1969 vormen beide verenigingen de fanfarecombinatie Pr. Juliana-Concordia. Sinds dien heeft het orkest onder leiding gestaan van Bert Langeler, Jaak Nootbaard, John Brouwer, Jan Nellestijn, Maarten van de Kolk en vanaf september 2023 Dick-Jan Veerbeek

 

 

Opgericht

muzikanten

leden

leerlingen

Kom in contact

Locatie: Middelkampseweg 12, Gameren

E-mail: info@juliana-concordia.nl

Fanfare DES Hedel

Het A-orkest van DES staat sinds februari 2019 onder leiding van Kobus Verheij. Het A-orkest van DES is een moderne fanfare en geeft diverse podiumconcerten per jaar binnen en buiten Hedel.Naast deze concerten zijn de muzikanten ook actief bij de activiteiten in het dorp, deze optredens zijn in ensemble vorm of in een samengesteld orkest uit heel onze vereniging.Muzikanten die in het A-orkest mee willen spelen hebben minimaal het B-niveau. Hiermee kan het A-orkest heel diverse optredens verzorgen van een regulier concert tot concours en natuurlijk ons jaarlijks decemberconcert. Tijdens het decemberconcert wordt het Gelre’s End in thema omgebouwd tot concertzaal en wordt een avondvullend programma gegeven. Onze bezoekers kennen dit concert als een gezellig cultureel avondje uit. Mooie muziek samen met vrienden en kennissen.

Fanfarecombinatie Prinses Juliana-concordia

Fanfarecombinatie Prinses Juliana-Concordia is ontstaan door het samenvoegen van twee verenigingen in 1969: Prinses Juliana uit Gameren en Concordia uit Nederhemert. Sindsdien is de combinatie flink gegroeid. Zo telt het huidige ledenaantal nu ongeveer 70 actieve leden waarvan 60 muzikanten meespelen in het A-orkest.

De opleiding van onze leerlingen wordt volledig verzorgd binnen de eigen vereniging met vakdocenten. Daarnaast heeft de vereniging  een eigen opleidingsorkest, genaamd Désibel. Bij Désibel krijgen leerlingen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en vooral het plezier te beleven aan het samen muziek maken.

Vandaag zit het orkest in een bijzondere opstelling. 18 oud leden zitten tussen het A-orkest en doen mee met dit concert. Zij hebben de afgelopen maand hun instrument weer opgepakt en hard gerepeteerd. 

'

't Hèmerts Visserskoor

Hèmerts Visserskoor is een gezellige club zingende mannen uit de mooie Bommelerwaard.  De invloed van het water is overal merkbaar in het afwisselende landschap van kronkelende dijken, boeiende uiterwaarden en karakteristieke dorpjes en kastelen. De thuishaven van het koor is het dorp Nederhemert, prachtig gelegen aan de oevers van de Maas. Het koor is in oktober 2006 opgericht, uit een initiatief van een tweetal zanglustige Hèmertse mannen, met als doel: lekker samen en vooral met plezier te zingen. Voor de muzikale begeleiding kan een beroep worden gedaan op twee accordeonisten, een gitarist en een drummer.

De muzikale leiding is in handen van dirigent Wim Baijense. Het koor beschikt over een uitgebreid en afwisselend repertoire van vissers, zeemans- en shantyliederen. De meeste liederen worden gezongen in het Nederlands, een aantal in het Engels en Duits. Het koor heeft sinds de oprichting tal van mooie optredens verzorgd, zowel in eigen regio als ook ver daarbuiten. Zo heeft het koor optredens verzorgd bij het Muzikaal Bootwateren op Ameland, bij Europort Maritime - Ahoy Rotterdam, en tijdens Sail de Ruyter Vlissingen. Deze optredens worden steevast enthousiast door het publiek ontvangen. 't Hèmerts Visserskoor verzorgt ondermeer optredens in bejaarden- en verzorgingshuizen, op dorpsfeesten, nautische evenementen, festivals en bij andere speciale gebeurtenissen. Het koor heeft twee cd's uitgebracht: "Tabé ik kies weer zee" en "Ver van alles".